StrumpBoden

Stödstrumpor

Vad är stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor som det även kallas, ger ett extra stöd för dig som har trötta och svullna ben och fötter. Strumporna lindrar dessa besvär samt förebygger åderbråck, främjar blodcirkulation och reducerar risken för blodpropp. Utöver detta kan stödstrumpor förbättra musklernas syre-, och näringsupptag, vilket resulterar vi mindre stelhet och träningsvärk. 

Stödstrumpor med kompressionsklass 1

Hos oss på Strumpboden hittar du stödstrumpor upp till kompressionsklass 1, det vill säga att vi har strumpor med kompression mellan 11-25 mmHg. Letar du efter stödstrumpor med kompressionsklass 1 ska du välja ett par med kompression 15-21 mmHg. Dessa används när du har trötta och svullna ben eller dåligt venöst återflöde. De minskar även risk för blodpropp i samband med operation eller långa flygresor. Mer information om hur stödstrumpor kan hjälpa just dig och dina behov hittar du längst ned på sidan, under produkterna.  


Vem behöver stödstrumpor?

Stödstrumpor har många bra egenskaper och är speciellt användbara för dig som har ett jobb där du står och går mycket, eller ett stillasittande kontorsarbete. Du som t.ex. jobbar inom vården, är frisör, lagerarbetare eller har ett kontorsjobb kan därför dra extra nytta av stödstrumpor. Även du som reser mycket och långt bör införskaffa ett par kompressionsstrumpor inför flygresan, särskilt vid en högre ålder då risken för blodpropp ökar. 

Stödstrumpor för gravida

För dig som är gravid är det extra viktigt att använda stödstrumpor då det förebygger framtida besvär med till exempel åderbråck. När du är gravid ökar både blodvolym och vätska i kroppen, vilket ofta leder till svullnad i ben och fötter. Stödstrumpor hjälper dig och din kropp att pressa tillbaka blodet ut i kroppen. Sammanfattningsvis finns det behov av kompressionsstrumpor för de allra flesta, och vi hjälper dig att hitta rätt stödstrumpa för dig!

Att tänka på när du använder stödstrumpor  • Det är bra om du har flera par stödstrumpor att byta med. 
  • Daglig tvätt ökar strumpans livslängd. 
  • De medicinska egenskaperna påverkas när de används - de återgår till sitt ursprung efter tvätt. 
  • Vik aldrig ner skaftet. Stödstrumpan ska sluta ca två fingerbredder nedanför knävecket. 
  • De allra flesta kan välja samma strumpstorlek som sin skostorlek. 
  • Mindre avvikelser från måttlistan har ingen större betydelse. Det som händer är att trycket blir något högre eller lägre - det absolut viktigaste är att strumpans tryck är graderat, dvs högst vid ankeln och sedan avtagande upp mot knät. 
  • Lider du av cirkulationsbesvär? Rådfråga din läkare innan du använder stödstrumpor.